Going responsive

13.05.2012 · 1 min read

Going responsive

Responsive (web) design is a very trendy thing currently. Basically it's about design the site adapt to different devices and screen sizes in a (more or less) fluid manner.

To try responsive design out in practice I decided to make a new design for this little blog. And boy did I do some.

I wanted the new look be clear, simple and spacious, yet kind of soft. The softness I created with using a scruffy surface like a recycled paper as the background and with Allura font for headers and such. I also recycled some elements, colors and such from the previous design(s).

The layout changes a bit on the different sizes: On the narrow versions the sidebar drops down below the content and the main navigation position and look changes. The font sizes vary too. However the basic "feeling" of the site remains the same.

The design isn't completely fluid, but the four different stages should be enough for now. I hope. Things may change, cause that's how I work. Please let me know if there's any problem and I don't mind hearing if there's no problem at all!

Suomeksi (In Finnish): 

Responsive (web) design (onkos tälle suomennosta?) on nyt kovin trendikäs juttu. Perusideana on suunnitella saitti niin, että se mukautuu eri laitteisiin ja vaihtelevan kokoisille näytöille enemmän tai vähemmän joustavasti. Kokeillakseni tätä tein uuden ulkoasun tälle pikku blogille. Halusin uuden lookin olevan yksinkertainen ja ilmava, vaikkakin samalla tavallaan pehmeä. Sitä pehmeyttä loin käyttämällä hieman kierrätettyä paperia muistuttavaa taustaa ja Allura-fonttia otsikoille ja sen sellaisille. Kierrätin myös joitakin elementtejä vanhoista versioista. Asettelu muuttuu hieman eri kokoisissa versioissa: Kapeimmissa sivupalkki tipahtaa sisällön alapuolelle ja päänavigaation paikka ja ulkoasu muuttuu. Fonttikoot muuttuvat myös. Kuitenkin yleinen fiilis pysyy samana. Täysin joustava se ei ole, mutta nämä neljä eri versiota pitäisi riittää, toivoakseni. Jotakin saattaa vielä muuttuakin, koska niin minä vaan toimin. Kerrothan jos ilmenee ongelmia ja eipä minua haittaa kuulla, jos ongelmia ei ilmene.

7

Download my free Ultimate SEO Checklist. You will also receive exclusive weekly notes and other gifts.

Yes, please!

Mervi's picture

Hei, I'm Mervi!

I'm an artist and Online Presence Strategist devoted to help you gain the right kind of attention.

Read more